"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега

Сините искат акция срещу енергийния октопод у нас
22 юни 2010 17:00,
187
"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега
Снимка: БГНЕС

Един милиард лева струва на българския потребител анексирането договорите с Русия за доставка на природен газ.

Сметката е на СДС, които предоставиха на журналистите и таблици за нарастването на цените. Лидерът на партията Мартин Димитров разясни, че договорът на Евгений Бакърджиев от 1998 година е бил на значително по-ниски, фиксирани цени.

Анексът на Румен Овчаров обаче е направен така, че доставките за нас да са на пазарни цени.

Тогава Овчаров разясни, че "големият шлем" осигурява доставките за България до 2030 година.

"Нищо от това обаче не се случи. Договорите изтичат, а руснаците използват ситуацията, за да извиват ръцете за проекти като АЕЦ "Белене" и "Бургас–Александруполис", анализира Димитров.

Как се отразява всичко това за българските домакинства? Парното ще поскъпне между 15 и 20%, газът за битово потребление – с 30%, ще бъдат увеличени цените на всички останали стоки. Всичко това – само след седмица, от 1 юли.

Това даде основание на Мартин Димитров да нарече президента Георги Първанов, бившия премиер Сергей Станишев и бившия министър Румен Овчаров "тройната коалиция в енергетиката".

"След първи юли можете да си служите по един портрет на тримата вкъщи, за да знаете заради кого ще плащате 30% повече", заяви Димитров.

СДС призовава правителството да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия. Димитров поиска разследване, което да уточни къде са потънали 2-та милиарда, които до момента са похарчени за АЕЦ "Белене".

Той уточни, че никъде в Европа не съществува държава, която да е започнала проект за атомна електроцентрала, да е вложила толкова много пари и после да обяснява, че няма финансиране.

"Това е все едно да построите мазето и да кажете, че нямате пари за къща", даде пример Мартин Димитров.

"Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги", каза още синият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
14
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Добре, а има ли други възможности за газови и енергийни доставки? От САЩ няма да внасяме нито петрол, нито газ, нито ще строят АЕЦ. С вятърните перки може донякъде. Ама че прости политици! Много ясно че като малка страна не можем да налагаме условия нито на Русия, нито на САЩ, нито на съседите ни дори. Най-многото да останем на дърва и въглища - а "синият лидер" бездруго е повече спомен.
17
5
 
17
 
! Отговори
US преди 13 години
Съвсем сериозно питам всички тук! Кой определя цените и живота в БГ а? Кой държи най-голямата рафинерия за горива? РУСИЯ! От кого са ни зависими на 100% доставките на газ? Русия! От кого ни зависи на 100% АЕЦ-а? Русия! Е какво ми слагате минуси питам? *** ли сте? И това с БГ от колко години е а? 66г? А честито! Защо цените на бензина, тока и газта навсякъде паднаха заради кризата само за "богатото" БГ се вдигат на всичко! Лъжа ли? Питам! Лъжа ли е това което казвам?
16
13
 
7
 
! Отговори
Иво преди 13 години
А ти какво искаш - да ти доставят газ без пари и ти да ги псуваш? Няма да стане! Нека газта да стане 3 лева, не ми пука, американчета Костови! Хайде давайте, лижете гъзовете на САЩ, но ще плащате солено! Ясно ли ви е?
15
7
 
16
 
! Отговори
US преди 13 години
матушка си ние е цоцала от време оно. А БГ комунистическа мафия станаха милиардери на гърба на бедния българин който за съжаление още милее за мама раша и колко били добри с нас и колко били готяни. А истината е че сме бедни и главната вина е на русия и нейния народ.Мартин за газта е казал А ЗА БЕНЗИНА ОТ РИСКИЯ НЕФТОХИМ ИКОЙ ГО ПРОДАДЕ НА РУСНАЦИТЕ??? А? АМИ ЗА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ОТДЕ ИДЕ ГОРИВОТО А? И НАКРАЯ КАКВО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ РУСИЯ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ И ЖИВОТАВ БГ - ТОК, ГАЗ, БЕНЗИН КАКВО ДА ГОВОРИМ
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде Иво и други *** да не русят безмислия и безсилия!
13
0
 
20
 
! Отговори
ДА преди 13 години
за жалост няма оправия в тая държава , и народа и тои опростява по край тия
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На кого ли да вярваме вече, като всички се усраха. Всички политици и властимащи си гледат само себе си и ....любовниците на никого не му пука за България и народа. Кога виновниците ще трият наровете в затворите??? Няма един там. Всичко е бла бла. Сини, червени, жълти, зелени и какви ли не разпродадоха страната на който пожела.
11
17
 
12
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Този лидер съвсем изперка! Марто, Марто, това с газа е капитализъм, Марто, не е СИВ! СИВ го няма! Сега имаш търговец, който ти доставя газ, цените не може да се определят от нас, естествено е да бъдат пазарни. Или ти искаш българо-съветската дружба да продължава, ама ние да се гъзим на емириканците! Чакай да дойде зимата, тогава ще видиш цени на газа!? Като сме хитри ще бъде тъй - от два стола, та на земята! Не са ни виновни руснаците, виновни сме си ние, пардон Костов, който подари на руснаците
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До гроб -друг път! Много скоро на България ще и с наложи да охлади отношенията с Русия- защото всяко изнудване си има граниаца! А границата е безкрайно обеднелия народ!
9
18
 
9
 
! Отговори
поредната партенка преди 13 години
Мартин партенката пуска поредната партенка!
8
4
 
20
 
! Отговори
Спортен риболов преди 13 години
Гьола в Белене. Има само едър шаран. Такса 5 лв.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така е! Има много гадна енергиийна мафия-която се държи от най високите комунистически кръгове!
6
0
 
18
 
! Отговори
Може би преди 13 години
някои вече са милионери а?
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***,отдавна не бях чел толкова честно изказване.Точно както си го казва е
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВЕРНО ЛИ 2 МИЛИАРДА СА ПОТЪНАЛИ В ЛОКВАТА БЕЛЕНЕ
3
9
 
28
 
! Отговори
Ивайло преди 13 години
Аз тръгвам пръв. Овчаров, Станишев, Първанов - разстрел.
2
2
 
14
 
! Отговори
Един Луд преди 13 години
А ти? А твоите родители?
1
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иска ви се ама нямаааа, до гроб сте вързани за Русия, Д О Г Р О Б!!!!Лайте си коооолкото си щете!!!!!