"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега

Сините искат акция срещу енергийния октопод у нас
22 юни 2010 17:00,
187
"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега
Снимка: БГНЕС

Един милиард лева струва на българския потребител анексирането договорите с Русия за доставка на природен газ.

Сметката е на СДС, които предоставиха на журналистите и таблици за нарастването на цените. Лидерът на партията Мартин Димитров разясни, че договорът на Евгений Бакърджиев от 1998 година е бил на значително по-ниски, фиксирани цени.

Анексът на Румен Овчаров обаче е направен така, че доставките за нас да са на пазарни цени.

Тогава Овчаров разясни, че "големият шлем" осигурява доставките за България до 2030 година.

"Нищо от това обаче не се случи. Договорите изтичат, а руснаците използват ситуацията, за да извиват ръцете за проекти като АЕЦ "Белене" и "Бургас–Александруполис", анализира Димитров.

Как се отразява всичко това за българските домакинства? Парното ще поскъпне между 15 и 20%, газът за битово потребление – с 30%, ще бъдат увеличени цените на всички останали стоки. Всичко това – само след седмица, от 1 юли.

Това даде основание на Мартин Димитров да нарече президента Георги Първанов, бившия премиер Сергей Станишев и бившия министър Румен Овчаров "тройната коалиция в енергетиката".

"След първи юли можете да си служите по един портрет на тримата вкъщи, за да знаете заради кого ще плащате 30% повече", заяви Димитров.

СДС призовава правителството да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия. Димитров поиска разследване, което да уточни къде са потънали 2-та милиарда, които до момента са похарчени за АЕЦ "Белене".

Той уточни, че никъде в Европа не съществува държава, която да е започнала проект за атомна електроцентрала, да е вложила толкова много пари и после да обяснява, че няма финансиране.

"Това е все едно да построите мазето и да кажете, че нямате пари за къща", даде пример Мартин Димитров.

"Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги", каза още синият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МРАЗЯ СИНИТЕ НО 2 МИЛИАРДА ПОТЪНАЛИ В ЛОКВАТА БЕЛЕНЕ И ЕДИН МИЛИАРД НАДЦЕНКА НА ГАЗА ТОВА СА ТОЧНО ПАРИТЕ КОЙТО НИ ТРЯБВАТ В МОМЕНТА
37
6
 
10
 
! Отговори
до &&& преди 13 години
противен руски гъзоблизецо, Бойко ли ти е виновен бе комунистическа подлого
36
9
 
6
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Абе будала,нали не сме зависими от русия,абе русия ви дава възможност да си намерите по изгоден форнисьор.Къде е проблема,Обама писа писмо на бойко,и той сега да му даде по евтин газ и така няма да сме зависими от русия
35
11
 
9
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Г-н Димитров, абсолютно некомпетентен сте в сферата на енергетиката. Когато говорите за "октопод", познавате ли поне един от елементите на "октопода", знаете ли поне една от схемите, имате ли доказателства или карате само на интуиция и популизъм. Това, което казвате е само отчасти вярно, но не Вие сте човекът, който трябва да го каже ... Не говорете крайно неподготвен, защото ако Ви зададат конкретика, няма да има какво да кажете. Информирайте се, ако можете, преди да говорите ...
34
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами за да поддргаме някоя чужда държава трябва да имаме някакви интереси.Как бойко ще затваря всички руски проекти а путин ще му прави отстъпка!Ти путин за кой го вземаш.Ти ще зависиш от мен а искаш аз да ти правя компромис,абе това не съществува.
33
9
 
13
 
! Отговори
US преди 13 години
А бе *** , ***! Кой летя до Маскава и подписа 30г.-ни договори с пичната мечка? А? ***? Кой? Бойко ли чака 6 часа пред кабинета не *** а? Америка ли ти вдига цените всяка година а? Ами я вземи прочети за Беларус новина от днес и те как са пропищяли от пияните мужици смешнико русофилски...
32
4
 
10
 
! Отговори
До Ел преди 13 години
По скоро си Ел ***..Когато Бакарджиев подписа договор за гаста по времето на Костов ползвахме газ от 58 - 62 ст..Аман от червени шамани и малаумници.
31
3
 
11
 
! Отговори
do 19 преди 13 години
Хуиооо ... това че не харесваме Русия, не значи че автоматично харесваме Америка ... светът е доста по-сложен от разделението Америка - Русия ... това разделение продължава да съществува само в мозъка на ограничените, прости, нискообразовани селяци като теб.чети повече книги и слушай по-малко чалга и може да намериш някои отговори за жалкото ти съществувание
30
4
 
6
 
! Отговори
VQRA преди 13 години
tiq 4ervenite 6te ni obezkostqt,oglozgat i 6te ni nakarat da mrem ot glad,kato v srt ani ot 3-tiq svqt po to4no ,kato AFRIKA.NEKA 5ko4im na 4ervenata mafiq i da gi nakarame da si pla6tat za tova ,koeto sa ni storili v poslednite 65,70 godini.
29
7
 
7
 
! Отговори
red преди 13 години
KКОЙ ПОДПИСА НЕИЗГОДНИЯ ДОГОВОР ЗА ГАЗА БЕ *** Р.ОВЧ ЕДИН ОТ МНОГОТО КРАДЦИ В БКП
28
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
akopone za malko sprete da se dupite na iztok,na sever,na zapad i kam orienta,6te razberete 4e ne rusnacite,ne amerikancite,nito bosfora ili koito i da e drug e vajen za balgarskite interesi.ZA NA6ITE INTERESI,BOLGARINO E VAJNO DA GI ZA6TITIME,OT VSEKI I VSI4KO.dori ot nekadarnite fafleci ot troinata koalicia koito izkradoha i zakopaha v zemjta na6ite s vas miliardi evro.ni6to da ne behme gi pravili v edna banka da gi behme turili,sega nema6e da sme tia otvsekade iztarbu6eni pro6leci 6to sme.
27
14
 
7
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Хайде сега мизерните герберчета да ходят да вкарват газ от САЩ,нали от 5 дни пишат че не ES i BG зависими от Русия .Бойко да си ходи докато не ни е погубил.Никoй премиер не си е позволил така да плuе по русия
26
7
 
9
 
! Отговори
US преди 13 години
Ето типичното русофилко майкопродавно мисленене! Какво ни била дала Америка! Че що изобщо някой трябва нещо да ни дава? Най-малко пък САЩ който са на другия край на света! Ама рашата освободителка промила мозъкати не теб и баба ти от време е оно е самая в селом мире нали?? Хе хе Аз казвам бизнес, морал, етика и БГ интереси. Но от русия надалеч виждаме до къде ни докара ... Огледайте се!
25
1
 
8
 
! Отговори
expert преди 13 години
първанов каза: днес българия направи голям шлемруснаците писаха същия ден:...голям шлем или голям член?
24
10
 
8
 
! Отговори
Meri преди 13 години
И защо да ни павят руснаците отстъпка?Бойко плуе по тях от както е взел властта,ами сега да ходи да купува газ от САЩ.
23
4
 
8
 
! Отговори
US преди 13 години
Това не е съвсем вярно. А въпроса ти за дръги алтернативи е правилен. Америка никога няма сериозно да инвестира в БГ докато положенито е такова каквото се сега. Не поне докато не инсталираме ПРО системата за да си гарантират сигурността на парите щом искаме с тях или чакаме от тях. Поне те никога не са ни извивали ръцете както русия. Иститната е че ни трябват политици незвисими който да мислят за БГ и народа на не майкопродавници който ни хендрят вече 66 години на великата расия...
22
5
 
10
 
! Отговори
US преди 13 години
Не ***! Ама и на такива като теб не може да се обясни нищо. А и повечето като теб по интернет сте на руска хранилка ....
21
14
 
12
 
! Отговори
Ел. преди 13 години
Мартин Димитров като един *** какво разбира от енергетика?Я върви да си "обслужваш" Костов, тъй като за друго не ставаш, въпреки непрестаните ти напъни.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
големият ЧЛЕН ....
19
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
интересно, американогъзолизците току ни обясняват колко са лоши руснаците(((аре, кажете нещо хубаво, което са направили американците за България, бива ли?