"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега

Сините искат акция срещу енергийния октопод у нас
22 юни 2010 17:00,
187
"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега
Снимка: БГНЕС

Един милиард лева струва на българския потребител анексирането договорите с Русия за доставка на природен газ.

Сметката е на СДС, които предоставиха на журналистите и таблици за нарастването на цените. Лидерът на партията Мартин Димитров разясни, че договорът на Евгений Бакърджиев от 1998 година е бил на значително по-ниски, фиксирани цени.

Анексът на Румен Овчаров обаче е направен така, че доставките за нас да са на пазарни цени.

Тогава Овчаров разясни, че "големият шлем" осигурява доставките за България до 2030 година.

"Нищо от това обаче не се случи. Договорите изтичат, а руснаците използват ситуацията, за да извиват ръцете за проекти като АЕЦ "Белене" и "Бургас–Александруполис", анализира Димитров.

Как се отразява всичко това за българските домакинства? Парното ще поскъпне между 15 и 20%, газът за битово потребление – с 30%, ще бъдат увеличени цените на всички останали стоки. Всичко това – само след седмица, от 1 юли.

Това даде основание на Мартин Димитров да нарече президента Георги Първанов, бившия премиер Сергей Станишев и бившия министър Румен Овчаров "тройната коалиция в енергетиката".

"След първи юли можете да си служите по един портрет на тримата вкъщи, за да знаете заради кого ще плащате 30% повече", заяви Димитров.

СДС призовава правителството да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия. Димитров поиска разследване, което да уточни къде са потънали 2-та милиарда, които до момента са похарчени за АЕЦ "Белене".

Той уточни, че никъде в Европа не съществува държава, която да е започнала проект за атомна електроцентрала, да е вложила толкова много пари и после да обяснява, че няма финансиране.

"Това е все едно да построите мазето и да кажете, че нямате пари за къща", даде пример Мартин Димитров.

"Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги", каза още синият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
6
 
! Отговори
за 80 преди 13 години
според опозиционната преса путин лично е зад южен поток, това обяснява и посредниците
77
1
 
2
 
! Отговори
за 76 преди 13 години
ти може и да медитираш пред портрета му :)) и да драсвах по някой ред за възхвала на новия Батюшка :) останалите имаме друго мнение
76
6
 
8
 
! Отговори
999 преди 13 години
БОЙКО ДНЕС НЕ РАБОТИ ,НЯМА ГО ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ,НЕ ОТКРИВА ОБЕКТИ ... КАКВО ЛИ ПРАВИ ,ДРУГО НЕ МОЖЕ ....
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце, Сергей и Р.Овч. са делнали по 10-20 милиончета, а сметката ще я плащаме ние. Ами се намират и ***, които все още се подмокрят като чуят думичката Русия ! Жалък народ сме !!!
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А за чии Х са ни посредниците? Това си е живо лапане и комисионни... Тези посредници нямат нито тръби, нито газокомпресорни станции, нищо... даже и офис може реално да нямат - само телефон и пощенска кутия.... И никое правителство не ги е пляснало зад врата... Никой не посмя да каже на руснаците - участваме в южен поток - но купуваме директно без никакви посредници...
73
7
 
5
 
! Отговори
Meri преди 13 години
Остави ги да се надяват на американски газ,те ще се усетят
72
3
 
6
 
! Отговори
за 59 преди 13 години
иначе какво :)) ще правим газ от въглища и газо хидрат, както в САЩ и ше се отървем от комисионери .........а пък и ако сложим 2 френски реактора в козлодуй ще забравим къде е русия
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, как сме ? Не забравяйте, че трябва по 3 пъти на ден да се кланяте на портрета на Путин, обърнати с лице към Москва :)
70
0
 
4
 
! Отговори
за 69 преди 13 години
а офисите на посредниците са в Лондон, колко удобно а ?
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВИЧКИ СА МАСКАРИ ТВА Е ЖАЛКО
68
2
 
5
 
! Отговори
Нокой, който ... преди 13 години
По - лесно е да се разбереш с лош човек, отколкото с *** човек, второто е дори невъзможно. Няма как да им го - обясня.
67
2
 
5
 
! Отговори
&&& преди 13 години
Договора изтича и бойко има възможност да направи по изгоден за България.Серго е преценил че бойко се разбира с руснаците и ще договори по евтин газ
66
3
 
5
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Обясни ми, моля те как точно ще транспортираме газа купен на някоя от тези борси, колко ще ни струва транспорта, колко ще е ритмичен и колко ще ни струва газта, в крайна сметка? Като изръсите някоя такава глупост, да се чуди човек, като че ли става въпрос газта в бутилки да си я носим с колите ... А защо е по - скъпа газта, която купуваме питай и бившите, но и настоящите ...
65
2
 
9
 
! Отговори
до65 преди 13 години
230% по скъпо плащаме потребителите на дребно, на каква цена купува БулгарГаз е тайна - тая фирма все е на загуба но заплатите им все са 2 пъти над средните и служебните коли са все новички - дали някъде там не е заровено кучето ?
64
1
 
1
 
! Отговори
hitko преди 13 години
Kakav e izhoda:...ami da se namerjat njakolko rodoljubtci ,...da gramnat tija 3-mata oligofreni, da ponatro6at kostite na ostanalite 4erveni aktivisti i taka da se znae 4e toz koito predade Rodinata , 6te jade kala4kata...spravedlivo, nali, po Makedonski! Vse pak tezi izednitci si igraha s milioni Bg sadbi, ne moje da prodaljavat taka da demagogstvat i da se opitvat da pravjat vsi4ko po tehen kalap....
63
3
 
5
 
! Отговори
Meri преди 13 години
Това го обясни на герберите дето от 5 дни говорят че ES i BG не са зависими от Русия.Яд ме че ще вдигат газта руснаците, но народа тук го заслужава.Да продължават да плюят по русия а утре няма да имат какво и да ядат,не че сега имат.Политически фанатици дето поддържат нечия си идея,пак няма значение че детето му гладува.БГ трябва да си оправи отношенията Русия
62
6
 
4
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Докато неграмотници като Мартинчо се упражняват с неща, които не разбират. Докато предатели и преди и днес, правят политика за единствено частни цели. Докато ние ги избираме и търпим. Докато не ги заставим да работят в наш интерес. Докато не поставим България над тях. Докато ...
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Meri, обясни на българите защо руския газ който купуваме в момента е с 230% по скъп от цената на световните газови борси? Ако можеш да обясниш, че това не е изнудване над един беден народ ще застана и аз на твоята проруска позиция.
60
2
 
3
 
! Отговори
dnd преди 13 години
Имаше дестващ договор до 2012г. и газ колкото си искаш по 50-60ст., а такива като Р.Овч. , Серго и Гоце го промениха в полза Русия срещу големи комисионни за себеси..
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
народа става все по беден докога