"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега

Сините искат акция срещу енергийния октопод у нас
22 юни 2010 17:00,
187
"Големият енергиен шлем" ни струвал 1 млрд. лв., засега
Снимка: БГНЕС

Един милиард лева струва на българския потребител анексирането договорите с Русия за доставка на природен газ.

Сметката е на СДС, които предоставиха на журналистите и таблици за нарастването на цените. Лидерът на партията Мартин Димитров разясни, че договорът на Евгений Бакърджиев от 1998 година е бил на значително по-ниски, фиксирани цени.

Анексът на Румен Овчаров обаче е направен така, че доставките за нас да са на пазарни цени.

Тогава Овчаров разясни, че "големият шлем" осигурява доставките за България до 2030 година.

"Нищо от това обаче не се случи. Договорите изтичат, а руснаците използват ситуацията, за да извиват ръцете за проекти като АЕЦ "Белене" и "Бургас–Александруполис", анализира Димитров.

Как се отразява всичко това за българските домакинства? Парното ще поскъпне между 15 и 20%, газът за битово потребление – с 30%, ще бъдат увеличени цените на всички останали стоки. Всичко това – само след седмица, от 1 юли.

Това даде основание на Мартин Димитров да нарече президента Георги Първанов, бившия премиер Сергей Станишев и бившия министър Румен Овчаров "тройната коалиция в енергетиката".

"След първи юли можете да си служите по един портрет на тримата вкъщи, за да знаете заради кого ще плащате 30% повече", заяви Димитров.

СДС призовава правителството да покаже ясна и категорична позиция по отношение на енергийните договори с Русия. Димитров поиска разследване, което да уточни къде са потънали 2-та милиарда, които до момента са похарчени за АЕЦ "Белене".

Той уточни, че никъде в Европа не съществува държава, която да е започнала проект за атомна електроцентрала, да е вложила толкова много пари и после да обяснява, че няма финансиране.

"Това е все едно да построите мазето и да кажете, че нямате пари за къща", даде пример Мартин Димитров.

"Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги", каза още синият лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартине, наистина Бъки бомбата договори цени на газа на сравнително ниски цени, но вечерта преди подписването след поредния запой се изцепи нецензурно в посока на руснаците и резултата бе пазарни цени. Това не го ли знаеш, или не искаш да го кажеш, или приказваш само онова, което ти е изгодно? Няма ли най после да започнете да роаботите заБългария и за това за което са ви избрали и да преглътнете загукбата на изборите. Поемете отговорноста си!
157
3
 
4
 
! Отговори
стг преди 13 години
я да попитам руските ***, що Беларус най големия приятел на Русия е под натиск след като тя дължи на Русия по малко отколкото Русия на нея, но Русия в момента не си била оправила документите и за това не плащала,ей за това става въпрос и за това че плащаме за газ повече от всички други страни в Европа и в момента, обратното е не се ли опълчиш на Русия плащаш повече факт
156
0
 
3
 
! Отговори
до yann преди 13 години
цитат:Първо ти се поинтересувай какви са френските АЕЦ и техните реактори. Поинтересувай се защо на границата с Франция, Австрия е изградила линия от ПаВЕЦ.-======Пич, аз от 10 години живея в Австрия и съм бил почти навсякъде, само френската граница се опитвам да намеря, но нещо все ми бяга. Ще ме светнеш ли точно къде е Австрийско-Френското ГКПП?А иначе енергийно независими европейски държави има, слава Богу. Но е хубаво да се използва Русия като суровинен придатък от белите държави.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
161"..е защо тук цената за газта е толкова високо, кой си пълни джоба на наш гръб "САШО ДОНЧЕВ
154
1
 
6
 
! Отговори
za 159 преди 13 години
тъпчо, малките реактори бяха затворени защото нямаха херметически похлупак......... и за какво ти са всички тези потоци, какво като Белорус транзитира 20% от руската газ...........пак си имат проблеми, по- итересно езащо тук цената за газта е толкова високо, кой си пълни джоба на наш гръб от разликата и ще има ли кураж ББ да ги отреже...............
153
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тц тц .. комунистически шменти сами си вярвате :)
152
8
 
4
 
! Отговори
Енергетик преди 13 години
*** *** за да угодят на чичо сам затвориха действащи реактори в Козлодуй! Благодарение на *** "Син поток" отиде в Турция. Тоя заекващия *** комплексар да ходи при мама да готопли и да спре с неадекваните си дрънканици! Парното и водата са скъпи заради техните съратници ***!
151
1
 
5
 
! Отговори
УАА преди 13 години
"Време е цялата държавна машина да тръгне срещу енергийния октопод, за да бъдат освободени българските граждани от безизходицата да плащат все повече за все по-некачествени услуги" .... ТОВА МИ ЗВУЧИ КАТО ЛОЗУНГ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ!!! ХАЙДЕ ДЕ, ПОВЕДЕТЕ НАРОДА, НАЛИ ГО РАЗДАВАТЕ ЛИДЕРИ.... КАК ДА ТРЪГНЕ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА ДА РАБОТИ ЗА ХОРАТА, КАТО ЛИДЕРИТЕ СА МИШКИ, СИНИ,ЖЪЛТИ, ЧЕРВЕНИ... ГЕРБАДЖИИСКИ... ГМЕЖ ОТ МИШОЦИ... ПОВРАТ.....
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калин и Карина, жал ми е за вас. Макар че... Колкото си по-глупав, толкова по-лесно живееш...
149
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
заплати такива каквато и страната болшевишка:) то трябва да си или комунист или адски кух т.е все едно и също е! за да не разбираш, че сме само формално в Европа:)
148
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калимкооо.*** нали ЕФропа гледаме,цени,осигуровки,акцизи,горива,ток,ама заплати.....Ганчевски,,,Мухахаха
147
2
 
2
 
! Отговори
Карина преди 13 години
връщай бре, сега пък теб ли да те мислим, тъкмо ще облекчиш малко задръстеното си мозъче :)))Браво на Мартин, шом предизвиква такава реакция в болните мозъчета.
146
3
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
*** когато плащаме най скъпата газ в европа .. и парното ще е такова.. *** то си е вашо допотопно съветско!плащайте бе авантаджии, няма само да крадете!
145
3
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
*** от любов, към съветска русия даже и Беларус не си плаща, даже за едни борч настояват :)а *** тавариш връщайте парите, пък тогава ревете.. *** ви сте си такива.. авантаджии и престъпни ментета!
144
0
 
1
 
! Отговори
до 150 преди 13 години
Топлата вода е скъпа, не може да сия позволи човека.... и токка вдигнаха - бойлера не може да си включи :))))
143
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартин Димитров е един от най-мръсните политици. Повръща ми се от него.
142
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сините очевидно са *** или просто ***, ако наистина твърдят и настояват за такива неща.
141
3
 
3
 
! Отговори
боковист преди 13 години
стига с тая Русия бе ,зад нас е Америка-ток, газ нефт даже и боб -няма проблем -без паре-е некиой българин в Афганистан-няма проблем
140
4
 
9
 
! Отговори
Мк преди 13 години
до 142 и 146Ами аз досега не си спомням от синята коалиция да са говорили в стил БСП/ДПС. Обикновено нещата, които казват се оказват верни и затова им вярвам. Но виж на БСП и ДПС не може да се вярва. Дори цифрите да са преувеличени според мен е паднало ако крадене покрай тази централа.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мк, може даже и един милиард да не е отишъл там, виж ако се погледне от края на 80те до сега - може и толкова! В момента не се вадят факти или документи - в момента се лее помия! Мразейки тройната банда се увличаме и вярваме на всичко лошо за нея... Само че е възможен и друг вариант - Ако те са изхарчили 1 милиард, нека да се раздуха че са изхарчили два - така ще остане 1 милиард за гепане.....